KOLAJEN İÇEREN BESİNLER HANGİLERİDİR?

İşte kolajen deposu o besinler!

Vücudumuz için hayati öneme sahip olan kolajeni içeren besinler hangileridir? Hangi besinleri tüketirsek vücudumuzdaki kolajen miktarını artırabiliriz? İşte cevabı…

Kolajen, insan vücudunu adeta tutkal ile bir arada tutan, kemiklere esneklik ve sağlamlık veren bir proteindir. Kolajen olmasaydı, yere düştüğümüzde kemiklerimiz cam bir vazo gibi parçalanırdı! Neyse ki kolajen var… 

Et ve Kemik Suyu

Yerinizden kalkarken dizinizde bir ağrı hissediyorsanız ya da yürüyüş esnasında eklemlerinizde sancı başlıyorsa ilacınız et ve kemik suyu. Her iki gıdayı da kaynatarak içerseniz büyük miktarda kolajen almış olursunuz. Bu şekilde aldığınız kolajen size hem esneklik katacaktır hem de eklem ağrılarınızı giderecektir. Paça çorbası bilinen en iyi kolajen takviyesidir. Paça çorbasını sevmeseniz bile burnunuzu kapatıp için! Faydaları buna değecektir. 

Bol bol sebze tüketin

 Sebzelerin insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitiremeyiz. Bu faydalardan biri de bitkilerin yüksek seviyede kolajen içermesidir. Özellikle ‘koyu yapraklı’ dediğimiz cinsten sebzeler olan pazı, lahana ve ıspanak gibi sebzelerin içerisinde bulunan klorofil, insan vücudunda prokollajen miktarını artırarak cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korur. ‘Kolajen için tüketilecek gıdalar’ kategorisinde sebzeler her zaman ilk sıralardaki yerini alacaktır. 

Binbir faydalı gıda sarımsak

‘Doğadaki doğal antibiyotik’ olarak lanse edilen sarımsak, hatırı sayılır miktarda kükürt içerir. Kükürt tüketen vücudumuz cilte bulunan kolajeni tetikler. Bunun yanı sıra eklemlerdeki hasarları da onarmaya yardımcı olur. 

Yumurtanın beyazı

Ya da yumurta akı. Belki de kolajene ulaşmanın en kolay yolu: Yumurta! Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırıp tüketirseniz, yüksek miktarda kükürt ve amino asit elde etmiş olursunuz. Yumurta akı size direkt olarak kolajen vaat etmese de kolajen düşmanı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Beyaz Çay

Türkiye’de fazla tüketilmeyen ama faydaları da saymakla bitmeyen beyaz çay da kolajen dostu bir gıda. Beyaz çay, kolajenin moleküler yapısını koruyarak kolajenin görevini yapmasına yardımcı olan bir besin. 

Vücudunuza ‘kırmızı’ ödül:  Rengi kırmızı olan meyveler, zararlı güneş ışınlarından dolayı vücutta parçalanan kolajeni bir arada tutmaya yarar. Ahududu, elma, böğürtlen, vişne ve çilek gibi kırmızı meyveler vücutta kolajen üretimini artırır. 

Bakliyattan şaşmayın:

Türkiye’de de oldukça fazla yüketilen fasulyede yaşlanma düşmanı bir madde bulunuyor: Hyaluronik Asit. Cildin nem dengesini ayarlayıp pürüzsüz bir his veren bu asit aynı zamanda vücudunuzdaki kolajen sentezini artırır.