SIKÇA SORULAN SORULAR
Kolajen nedir?
Kolajen vücudumuzda en yüksek oranda bulunan proteindir. Proteinlerimizin %30’unu oluşturur. Vücudumuzdaki kolajen cildimizin %75’ini oluşturur. Bunun yanında saç, tırnak, kıkırdak, tendon, eklem dokuları ve kemiklerimizin temel yapı taşıdır.
Kolajen eksikliği cilt kırışıklıklarına sebep olur mu?
Kolajen eksikliğinde cildin elastikiyeti ve parlak görünümü kaybolur. bu da cildin gevşemesine ve kırışıklıkların oluşmasına sebep olur.
CollaJeune® Beauty nedir?
İçeriğinde, peptid formda 8.800 mg balık kolajen hidrolizatı bulunan hidrolize balık kolajeni takviyesidir. İçeriği ayrıca Hyaluronik Asit, C vitamini ve Çinko ile zenginleştirilmiş suyla karıştırılıp içebileceğiniz toz içecek şeklinde hazırlanmıştır.
CollaJeune® All in One nedir?
İçeriğinde peptid formda 8.800 mg’lık sığır kolajen hidrolizatı bulunan hidrolize sığır kolajeni takviyesidir. TİP 1, TİP 2 ve TİP 3 kolajen türlerinin hepsini içerir. Ayrıca Hyaluronik Asit, C Vitamini ve Çinko ile zenginleştirilmiş suyla karıştırılıp içebileceğiniz toz içecek şeklinde hazırlanmıştır.
CollaJeune® neden bu kadar ekonomik?
Çünkü balık kolajenini ithal ederken hiçbir aracı kullanmıyoruz. Ham maddeyi Fransa’dan kendimiz alıyoruz. Daha sonra formülüne uygun olarak ISO 22000:2005 ve GMP sertifikalı özel tesisimizde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunan Çinko, C Vitamini ve Hyaluronik Asit bileşenleriyle zenginleştiriyoruz. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ile formüle edip paketliyoruz. Böylece hiçbir aracı kullanmadan üreticiden tükeciye köprü oluyoruz. Bu yüzden rakiplerimize göre daha ekonomiğiz.
Kaç çeşit kolajen vardır?
Balık Kolajeni: Balık derisinden üretilen bir kolajen türüdür. Ağırlıklı olarak Tip 1 ve Tip 3 kolajen içermektedir.
Sığır Kolajeni: Sığır derisinden ve kemiklerinden elde edilir.
Tip 1 – Tip 3 kolajen içerir.
Tavuk Kolajeni: Tavuğun derisinden ve kemik kırkırdaklarından elde edilir. Tip 2 kolajen içerir.
CollaJeune® Beauty hangi tip kolajen içerir?
CollaJeune® Beauty Tip 1 ve Tip 3 kolajen içerir.
CollaJeune® All in One hangi tip kolajen içerir?
CollaJeune® All in One Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 kolajen içerir.
Vücudumuzdaki kolajen miktarı ne zaman azalmaya başlar?
30’lu yaşlardan itibaren vücudumuzdaki kolajen üretimi yılda % 1-1,5 civarında azalmaya başlar. Menopoza girildiğinde ve 50’li yaşlara gelindiğinde cildimizde bulunan kolajen miktarının yarıya yakını artık kaybedilmiş olur.
Kolajen eksikliğinde cilt kuruluğu başlar mı?
Evet, yeterli ve düzenli kolajen alınmadığında epiderm dokusu incelir, hücre yenilenmesi yavaşlar. Bu yüzden cilt nemini koruyamaz ve kurumaya başlar.
Menopoz döneminde kolajen kaybı artar mı?
Evet. Menapozla birlikte yıllık kolajen kaybı % 2-3 civarına ulaşır. Hatta ilk 4-5 senede bu kayıp % 5’lere bile ulaşabilir.
Hyaluronik asit, C Vitamini ve Çinko ile birlikte kullanıldığında kolajenin sinerjik etkisi artar mı?
Evet. Kolajen, Hyaluronik Asit ve C Vitamini ile birlikte kullanıldığında sinerjik etkisi daha da artar. Ayrıca C vitamini cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna katkıda bulunur. Çinko normal cildin korunmasına katkıda bulunur.
Kolajen kaynakları nelerdir?
Balık derisi ve balık kemiğinden elde edilir. Ayrıca sığır derisi ve kemikleri, tavuk kemikleri ve kıkırdakları da de başlıca kolajen kaynaklarıdır.
CollaJeune® içeriğindeki protein miktarı ne kadardır?
1 saşe CollaJeune® 8.15 gr civarında kolesterolsüz ve yağsız protein içermektedir. Bu miktar yaklaşık olarak orta boy 1.5 bütün yumurta veya 2 adet orta boy yumurta akı proteinine eşdeğerdedir. Bir bireyin günlük protein ihtiyacı, 1 kg vücut ağırlığı için 1 gr protein olarak hesaplanmaktadır. Bir başka ifadeyle 55 kg ağırlığında bir bireyin günlük ortalama protein gereksinimi 55 gr’dır. Buna göre 1 saşe CollaJeune® balık kolajen takviyesi, 55 kg’lık bir bireyin günlük protein ihtiyacının yaklaşık % 15 civarını karşılamaktadır.
Cilt yüzeyine uygulanan kolajen yüz kremleri, cilt katmanlarının derinliklerine nüfuz edebilir mi?
Yüzeye uygulanan kremler içeriden müdahale kadar etkili değildir. Cilt elastikiyetinde ve neminde istenen sonuca ulaşmak için hücreleri kolajen ile içeriden desteklemek gerekir.
Hücrelere kısa zamanda nüfuz edebilen kolajen çeşidi hangisidir?
Hidrolize edilmiş kolajendir. Yani kolajenin küçük parçalara ayrılmış halidir.
Hidrolize kolajen (Kolajen Hidrolizat) nedir?
Kolajen amino asitlerinin daha küçük parçalara ayrılmış haline kolajen hidrolizatı denir. Bir başka ifadeyle hidrolize işlemle, büyük ağırlığa sahip doğal kolajen molekülleri, daha küçük bioaktif kolajen peptid form haline çevrilir ve böylece Hidrolize Kolajen Peptit (Kolajen Hidrolizat) olarak tanımlanır. Bu sayede hidrolize edilmiş kolajen, vücudun kolaylıkla ve hızlıca sindirebileceği bir forma getirilmiş olur.
Neden peptid formda olan kolajen tercih edilmelidir?
Peptid formdaki kolajen daha hızlı ve çok kolay sindirilebilir. Ayrıca bio yararlılığı çok daha fazladır.
Kemik suyu, kelle paça gibi hidrolize edilmemiş hayvansal ürünlerde bulunan kolajenlerin moleküler ağırlığı ne kadardır?
Hidrolize edilmemiş kolajenlerin moleküler ağırlığı:
300.000 – 400.000 Dalton
Kısmen hidrolize edilmiş olan jelatininmoleküler ağırlığı: > 50.000
Dalton Hidrolize edilmiş kolajen molekül ağırlığı: < 3000 Daltondur.
Ne kadar süre kolajen kullanmalıyım?
En az 2 hafta günlük 8-10 gr civarında peptit formda kolajen hidrolizat kullanıldığında bazı olumlu değişiklikler fark edilse de,
3 ay kesintisiz kullanımı tavsiye edilmektedir. 3 ayın sonunda bir müddet ara verilip aynı şekilde devam etmenin hiçbir sakıncası yoktur. Ayrıca iki günde bir de kolajen kullanılabilir. Kolajenin etkisi genetik faktörlere, beslenme tarzına, güneşe uzun süre maruz kalma durumuna ve sigara gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir.
Hayvansal ürünlerden (kemik suyu, kelle paça, vs.) alınan kolajenler günlük ihtiyacımızı karşılamak için yeterli midir?
Kelle paça çorbası elbette kolajen desteği için faydalıdır ve mümkün olduğunca içilmelidirAncak günlük ihtiyacımız olan 5-10 gr kolajeni alabilmek için her gün fazla miktarlarda aynı çorbayı içmek gerekir ki bu da çok mümkün değildir. Ayrıca kelle paça çorbası kolajen yanında çok miktarda hayvansal yağ içerdiği için yüksek kolesterol sakıncasını beraberinde getirir.
Hayvansal ürünlerden (kemik suyu, kelle paça, vs.) alınan kolajenler tamamen sindirilebilir mi?
Kelle paça çorbası ve kemik suyunda bulunan kolajenin molekül ağırlığı yüksektir. Bu yüzden vücut tarafından tamamen emilimi yapılamaz ve alınan kolajen önemli bir oranda dışarı atılır.
Kolajenden en yüksek faydayı sağlayabilmek için moleküler ağırlığı ne olmalıdır?
Takviye olarak alınan kolajen moleküler ağırlığı, 3000 Daltonun altında olmalıdır. Dolayısı ile hidrolize edilmiş ve moleküler ağırlığı 3000 Daltonun altında olan kolajenin biyo yararlılığı % 100’e yakın olarak kabul edilir. Ayrıca oldukça kısa bir zamanda da vücut tarafından sindirimi gerçekleşmiş olur.
Daha düşük miktarda kolajen takviyesinin faydası olur mu?
Günlük kolajen miktarı azaltıldığında beklenen etki görülemez.
“mg” düzeyindeki kolajen takviyelerinin neredeyse hiçbir faydası yoktur.
Cilt yaşlanmasına başka nedenleri nelerdir?
Kolajen eksikliğinin dışında genlerimiz, hormonlarımız, Ultra Viole ışınları, kötü beslenme tarzı, modern şehir hayatı, sigara ve hava kirliliğini de sayabiliriz. Bütün bu faktörler, derinin anti oxidativ savunma mekanizmalarının tahrip edilmesine yol açarlar.
Kolajen eksikliği göz kuruluğuna sebep olur mu?
Elbette. Çünkü göz akının % 90’ı kolajenden meydana gelmektedir. Yetersiz beslenme ve güneş, rüzgar hava kirliliği gibi çevresel faktörlerin dışında, yaşlanmaya bağlı katarakt gelişmesinin de önemli nedenlerinden birisinin kolajen kaybı olduğu düşünülmektedir.
Kolajen eksikliği tırnaklarda şekil bozukluğuna neden olur mu?
Evet. Çünkü kolajen saç, tırnak ve kıkırdak dokusu proteinlerinin yaklaşık % 80’nini oluşturmaktadır. Bu yüzden kolajen eksikliği tırnaklarda belirgin olarak şekil bozukluklarına, kırılmalara ve kat kat ayrılmalara yol açabilir.
Kolajen eksikliği saçlarda kırılmalara yol açar mı?
Evet, kolajen eksikliği saçlarda kırılmalara yol açar. Saçlar gürlüğünü ve parlak, canlı görünümünü kaybeder.
Kolajen eksikliği eklem ağrılarına sebep olur mu?
Olur. Kolajen lifleri kıkırdağın % 70 – % 95’ini oluşturur. Kolajen eksikliği kıkırdak yapısının ve işlevinin bozulmasına ve eklemlerde sıvı kaybına yol açar. Bu durumda eklemler mobilite ve filexibilite özelliklerini kaybeder. Bu da eklem yüzeyleri sürtünmesine, tahrip olmasına neden olur. Şiddetli eklem ağrıları baş gösterir.
Kolajen eksikliği kemik erimesine ve kırılmalarına sebep olur mu?
Evet. Çünkü organik kemik kütlesinin % 90’ı kolajendir. İlerleyen yaşlarda yeterli kolajen alınmadığı takdirde kemik mineral yoğunluğu bozulur. Kemik fibrilleri kendilerini yenileyemez bu yüzden kemiklerin içi boşalmaya başlar. Böylece kemik erimesi başlar. Bunun sonucunda da kemikler kırılganlaşır ve basit bir zorlama ile kırılma olasılıkları artar.
CollaJeune® Beauty’nin içeriğindeki balık kolajen hidrolizatı hangi ülkede üretiliyor ve hangi ülkede paketleniyor?
CollaJeune®’ün ham maddesini, 180 yıllık marka geçmişiyle “balık kolajeninde dünyada bir numara” olan ve Fransa’da üretilen Naticol® markasından temin ediyoruz. Üretici firmanın formülü ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile Türkiye’de özel tesisimizde paketliyoruz.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan Takviye Edici Gıda Onay Numarası nedir?
Onay numarası 004385-25.06.2018’dir.
CollaJeune® sadece su ile karıştırılarak mı kullanılır?
Collajeune®’ü yoğurda katarak harika bir çilekli-kolajenli yoğurt yapabilirsiniz. Ayrıca zevkinize göre çeşitli kolajen smoothie’ler de hazırlayabilirsiniz.
Hazır sıvı kolajen daha mı etkilidir?
Elbette hayır. Kolajenin etkisi, günlük alınan miktara, peptit formda kolajen olup olmadığına ve kullanım süresine bağlı olarak değişir. Yoksa hazır sıvı hale getirilmiş olan kolajenin tercih edilmesini gerektiren hiçbir mantıklı ve bilimsel sebep yoktur. Ayrıca raf ömrü çok daha uzun olan toz kolajeni bir bardak su ile taze taze hazırlayıp içmek çok daha faydalıdır. Oysa sıvı ürünlerin raf ömrünü uzatabilmek için yan etkiler içeren oldukça yoğun miktarlarda antioksidanlar kullanılmaktadır.
CollaJeune®, diğer takviye edici gıdalar ve ilaçlarla birlikte kullanılabilir mi?
Evet CollaJeune®’ü diğer takviye edici gıda ve ilaçlarla birlikte kullanabilirsiniz. Tabii ki bu konuda doktorunuza danışmanızı öneririz.
CollaJeune® ne zaman alınmalı?
CollaJeune®’ün daha etkili olabilmesi için aç karnına alınması tavsiye edilmektedir.
Kolajen takviyesi alınamadığı durumlarda kolajen eksikliğini nasıl telafi edebiliriz?
Kolajen takviyesi alınmadığı durumlarda, kemik suyu ile yapılmış yemeklere ve kelle-paça çorbalarına ağırlık vermek gerekir. Bol bol balık tüketmek hatta özellikle hamsi gibi kılçığı ile yenebilen balıkları tercih etmek de önemlidir. Kolajen oluşumunu olumsuz etkileyen sigara, alkol tüketiminden ve zararlı güneş ışınlarından uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz ve aktivitenin kolajen üretimine katkıda bulunduğu unutulmamalı, C vitamini içeren meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.